I stort sett alla svenskar ägnar sig åt någon form av friluftsliv och den turism som sker ute i naturen växer i betydelse. Sveriges riksdag har beslutat om ambitionerna i framtidens friluftspolitik och 2012 presenterade regeringen 10 mål för friluftspolitiken. Här betonas betydelsen av god kunskap om friluftslivet i termer av forskning, statistik och kompetens.
FRILUFTSFORSKNING.SE är ett initiativ vid Mittuniversitetet för att skapa en nationell nod för kunskap om friluftsliv och naturturism i Sverige. Projektet tar sin utgångspunkt i det avslutade forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring samt det pågående forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors. Syftet är att stödja forskning och kunskapsuppbyggnad, hänvisa till statistik och fakta samt sprida kunskap som bidrar till att utveckla friluftsliv och naturturism i Sverige.
Friluftsforskning.se är ett projekt vid Mittuniversitetet och turismforskningsinstitut ETOUR.
I ett första skede kommer friluftsforskning.se att innehålla information om ny kunskap samt länkar till forskare, konferenser, statistik, myndigheter, andra organisationer och projekt som på olika sätt bidrar till kunskap om friluftsliv och naturturism.
Friluftsforskning.se har en referensgrupp bestående av Johan Faskunger, Marie Stenseke, Eva Stighall, Mattias Sandberg, Thomas Beery och Klas Sandell. Möjliga framtida utvecklingsområden för kunskapsnoden kan vara att verka för genomförandet av forskningskonferenser, forskarskola, friluftsakademi, tidskrift samt fler doktorander och mer medel till forskning om friluftsliv och naturturism.
FRILUFTSFORSKNING.SE kan på olika sätt bidra till att utveckla förutsättningar och möjligheter för friluftsliv och naturturism i Sverige. Bland annat genom att:
- Vidareutveckla friluftsliv som ett integrerat forskningsområde präglat av mångvetenskap, empirisk bredd (utövare, aktiviteter, landskap) och kontinuitet utifrån de nätverk som forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring har etablerat.
- Skapa en kompetensresurs för organisationer, myndigheter och företag med uppdrag och verksamhet inom friluftsliv och naturturism
- vidareutveckla de strukturer för forskning som forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring har byggt upp
- Utveckla, samordna och analysera statistik och data kring friluftsliv
- Bidra till friluftspolitikens genomförande och uppföljning genom att ta fram underlag och sammanställningar till de mätbara målen
- Bidra till miljöpolitikens genomförande och uppföljning genom att ta fram underlag till de miljömål som berör friluftsliv samt bidra till miljöövervakning avseende friluftsliv.
- Bidra till näringspolitikens genomförande och en hållbar kommersialisering av naturupplevelser
- Bidra till skogspolitikens genomförande genom att öka kunskapen om skogens sociala värden
- Bidra till folkhälsopolitikens genomförande och en friskare befolkning
- Ge kunskapsunderlag i frågor som rör regional utveckling avseende bl.a. skydd av natur, planering av friluftsområden och etablering av naturturism
- Ge kunskapsunderlag i frågor som rör fysisk planering för friluftsliv, t.ex. kommunala friluftsplaner, friluftsområden och leder
- Bidra med kunskap om marknad, trender och innovationer för företag inom ”outdoor”, naturturism m.m.