Friluftsliv omfattar många olika aktiviteter som utövas utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser. I stort sett alla i Sverige utövar friluftsliv i någon form någon gång, många gör det mycket och ofta. Friluftsliv i dess olika former har viktiga relationer till folkhälsa, turism, idrott, utbildning, fysisk planering, naturskydd, skogs- och vattenbruk, renskötsel, glesbygdsnäring och andra former av markanvändning. Utöver alla enskilda utövare omfattar friluftslivet ett stort antal aktörer; ideella organisationer, myndigheter, skolor, universitet och företag inom upplevelser och outdoor. I ekonomiska termer omsätter friluftslivet i Sverige 190 miljarder kronor och bidrar till 165 000 arbetstillfällen.
Friluftslivet skapar många värden – på individ, grupp- och samhällsnivå – genom välbefinnande, hälsovinster, naturkännedom, miljöengagemang, regional utveckling och ökad beredskap. Men friluftslivet kan också ha negativa effekter genom oönskad påverkan på naturen, konflikter med annan markanvändning och lokalsamhällen. Fram träder ett sammansatt socio-ekologiskt system av önskvärda positiva effekter och möjliga negativa konsekvenser som kräver breda kunskapsunderlag för att styra utvecklingen i önskvärd riktning. Kunskapsnoden Friluftsforskning.se möter detta behov.
Friluftsforskning.se har tre huvudsakliga uppgifter, att: producera, vårda och sprida kunskap om friluftsliv. På så sätt säkerställs en stabil och vetenskapligt förankrad kunskapsförsörjning som främjar människors möjligheter att ägna sig åt friluftsliv och stödjer arbetet med att öka dess positiva och minska dess negativa effekter.
Mer konkret innebär detta:
- En resurs vid genomförande och uppföljning av de av riksdagen beslutade friluftslivsmålen som har det övergripande syftet att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen.
- En resurs för folkhälsopolitikens genomförande genom bättre kunskapsunderlag som kan främja fysisk aktivitet, kommunala friluftsplaner, friluftsområden och leder.
- En resurs för miljö- och naturvårdspolitikens genomförande och uppföljning genom att ta fram underlag till de miljömål som berör friluftsliv samt bidra till miljöövervakning avseende friluftsliv, planering av friluftsområden och besöksförvaltning i skyddad natur.
- En resurs för skogspolitikens genomförande genom ökad kunskap om skogens sociala värden och hur friluftslivet kan integreras med olika former av skogsbruk.
- En resurs för att utvärdera och analysera effekterna av statsbidraget till det organiserade friluftslivet. En sådan uppföljning kan bestå av en fortlöpande bevakning av bidragets betydelse utifrån ett indikatorsystem, tematiska fördjupningar och bevakning av forskningsresultat.
- En vidareutveckling av friluftsliv som ett integrerat forskningsområde präglat av mångvetenskap och empirisk bredd (utövare, aktiviteter, landskap).
Friluftsforskning.se är ett initiativ vid Mittuniversitetet som tar sin utgångspunkt i det avslutade forskningsprogrammet Friluftsliv i förändring samt det pågående forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport & Outdoors.